5 tips voor meer zomer in je huis (ook voor regenachtige dagen)

5 tips voor meer zomer in je huis (ook voor regenachtige dagen)

 

Plug in op de energie van de zomer en laad jezelf op voor de rest van het jaar! Officieel is het nog lente, maar het is hoe dan ook het groeiseizoen en alles barst van de energie. De zon heeft meer kracht, het is langer licht en de temperaturen liggen een stuk hoger dan in de winter. Gratis en voor niets en je hoeft er niets voor te doen. Het is de natuur! Beleef het bewust en maak er gebruik van, ook al zit je binnen en regent het al dagen. Tip nummer één is een inkoppertje: ga naar buiten. Inderdaad, de Hollandse zomers zijn onvoorspelbaar, dus daarom nog vijf tips voor meer zomer in je huis. 

Foto

Zomerbries

Heb je bomen en natuur om je huis? Slaap dan met een open raam. Niet alleen vanwege de frisse lucht, maar ook omdat de vrolijke vroege vogeltjes je op een natuurlijke manier kunnen wekken. Steek ’s ochtends je slaaphoofd uit het raam of loop even je tuin in en begroet de dag door even de zomer op te snuiven. Laat het raam of de deur eventueel lekker open staan zodat de zomerse ochtendlucht je huis kan vullen. Vul je huis geregeld met een zomerbries, zet eventueel even alles tegenover elkaar open en laat een beetje regen je er niet van weerhouden toch van de zomerse wind te genieten. Ja, zelfs op kantoor kan dat! Daar waar het klimaatbeheersingssystemen je soms volkomen doet vergeten dat jaargetijden bestaan. Niet alle collega’s zullen blij zijn dat je het binnenklimaat ‘verstoort’, maar zo lang het buiten niet tropisch warm is, is buitenlucht het beste medicijn tegen droge ogen, vervelende kuchjes en loopneuzen.

Verwelkom de zon

Automatische zonwering zakt bij de eerste zonnestraaltjes als een schild naar beneden om licht en warmte te weren. Dat is toch jammer!? Zonlicht is energie waar wij, net zo goed als planten, niet zonder kunnen. Dus zo lang je niet recht in het licht hoeft te kijken, flauw bent van de warmte of bang bent voor verkleuring van je interieur, hoeft de zon niet geweerd te worden. Een door de zon beschenen kamer voelt vele malen energieker aan als een bedompte donkere ruimte waar al de hele dag de gordijnen dicht zijn. Voel je?

Garderobe vs interieur

Ergens in het voorjaar verruil je waarschijnlijk je winterkleding voor je zomergarderobe. Waarom zullen we dat niet ook doen met ons interieur? Door gebruik te maken van accessoires kan je verschil maken tussen een winter- en een zomerinterieur. Denk aan de handdoeken in de keuken en de kussentjes in de bank. Vervang de kaarsen uit de winter voor vaasjes en bloemen. Vergeet niet de winterjassen van de kapstok te halen en de dassen, handschoenen en mutsen op te bergen voor het volgende seizoen. Het is namelijk tijd voor zonnebrillen en zomerhoedjes.

Exotische fruitschaal

Aardbeien oogst je in de zomer en appels in het najaar. Pas je fruitschaal aan het seizoen aan, zo haal je ook meer de sfeer van het seizoen in huis. Het eten van seizoensgebonden producten is om meerdere redenen aan te bevelen. Het is gezond en duurzaam. Bovendien zijn bepaalde fruitsoorten juist verkoelend en andere zogenaamd verwarmend. Dit principe komt voort uit de Chinese voedingsleer. Verwarmende producten pas je meer toe in de winter of als je koud bent. Deze brengen je lichaam als het ware in beweging. Verkoelende producten zijn goed geschikt voor de zomer of als je oververhit bent. Citrusfruit en tropische vruchten zijn verkoelend en hoewel wij er in de winter graag onze vitamientjes uit halen, is het logischer om het in de zomer te eten.

FotoFoto Esther Reinders

Zomerbloeiers voor de deur

Met fleurige zomerbloeiers bij je voordeur nodig je de zomer uit in je huis. Bij thuiskomst word je er direct weer aan herinnerd dat het zomer is, ook al laat het weer het een beetje afweten. Laat je er niet van weerhouden om even te ruiken of om even snel dode bloempjes eruit te plukken. Zie het als een mini-meditatie voordat je binnenstapt, voor je het weet heb je de zorgen buiten gelaten en stap je met een glimlach naar binnen. Zelfs bezoekers, die er alleen maar langslopen, ontvangen een positieve impuls voordat ze binnenkomen. Want hoe was het ook alweer? O ja, bloemen houden van mensen!Zo, dat waren de belangrijkste tips op een rijtje, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Zo staat mijn vensterbank vol met jonge plantjes van kruiden en groenten voor mijn moestuin. Soms is het een rommeltje, maar ook al regent het buiten pijenstelen en is het 12 graden, dan geniet ik alsnog van het groeiseizoen.


(Visited 30 times, 1 visits today)

1 Reactie

  1. Monique

    Mooi Esther, dank je wel!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang leuke tips, nuttig advies en andere Feng Shui nieuwtjes in je mailbox. Deze nieuwsbrief wordt maximaal 8 keer per jaar verstuurd. 

Dank je wel! Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest