Doe ook geen vlieg kwaad. vijf tips om ze op een vriendelijke manier te verdrijven.

Doe ook geen vlieg kwaad. vijf tips om ze op een vriendelijke manier te verdrijven.

Foto

bron: freeimages.com

Vliegen in huis, het is om gek van te worden! Ze laten vieze poepjes achter op je ramen en zoemen om je oren. Net als alles in de natuur, hebben ook zij ongetwijfeld een belangrijke functie, maar toch heb ik ze liever niet in huis. Natuurlijk doe ik geen vlieg kwaad ;-), dus zette ik de vijf meest vliegvriendelijke manieren om van vliegen af te komen op een rij. 
1. Vliegen-tennisracket

Ja, oke, dit is dan toch een soort martelwerktuig, maar mijn ervaring is dat ze er niet dood van gaan. Hij staat bij mij echt op nummer 1 omdat, als je er een beetje bedreven in bent tenminste, je ze zo op het racket kan ‘scheppen’. Snel het knopje indrukken voor wat stroom, maar niet te lang inhouden. Ik ren dan naar de buitendeur en klop het racket buiten af. Vaak vliegen ze alweer verder voordat ze de grond raken. Ik heb hem dus hooguit pijn gedaan.

Als ik denk aan de wreedheid van de natuur, voel ik me gelegitimeerd om dit te doen. Wel eens een natuurfilm gezien waarin insecten een indringer uit hun nest verdrijven? Dat gaat met grof geweld hoor. Ook zij houden hun ‘huis’ graag vrij van ongedierte. Maar goed, ik wil niet verdelgen, dus kies ik voor de meest vriendelijke manier. 

2. Liever biologisch 

De meest vriendelijke manier kiezen, betekent voor mij ook een biologische manier kiezen. Zelfs watermaatschappij Vitens zegt in de pers dat mensen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer zouden moeten gebruiken in hun tuin, want de veiligheid van het drinkwater is steeds moeilijker te garanderen. Als ik het niet in mijn tuin gebruik, dan al helemaal niet in mijn huis. Een mierenlokdoos komt er bij mij dus niet meer in. Ook de bijensterfte is voor mij een reden om voor biologisch te kiezen. Bijensterfte is een onderwerp op zich, maar ik wil je aanraden om je er eens in te verdiepen. Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat het gif dat wij mensen gebruiken, slecht is voor bijen. En Einstein zei het ooit al, dat als de bij uitsterft, de mens wel eens de volgende kan zijn.

Feng Shui gaat over de relatie tussen mens en omgeving en die omgeving houdt niet op bij de voordeur. Als we de omgeving belasten met schadelijke middelen, dan belasten we uiteindelijk ook onszelf. Je verjaagt jezelf letterlijk uit huis als je het met een chemische spuitbus hebt bewerkt. Het is niet goed voor de mens, dus mag je de ruimte even niet betreden. Dan zijn je beestjes dood en is je klimaat vergiftigd. Dat moet toch anders kunnen?

3. Boterhamzakje met water

Met het hoofd in de nek en met grote ogen van verbazing stond onze visite zich zichtbaar af te vragen wat die zakjes water toch boven de deur deden. “Een tip uit grootmoeders tijd om vliegen te weren”, legde ik uit. Vliegen, met hun bolle ogen, zien dat doorzichtige zakje water aan voor iets engs. Of dat nou komt door de weerkaatsing van licht of omdat het als een vergrootglas werkt, zal ik echt niet weten. Het is grappig om over na te denken en het levert leuke gespreksstof op. Bij anderen schijnt het echt te werken, maar bij ons in elk geval niet 😉 

Foto

Vroeger hingen ze een bosje boerenwormkruid op. (foto: freeimages.com)

4. Geur en kruiden

Vliegen houden niet van bepaalde geuren en kruiden. Zo schijnt de geur van een sinaasappel met ingestoken kruidnagels vliegen te verdrijven. Je kan ze ook in een ui of citroen steken. Vliegen houden ook niet van de geur van lavendel, laurier en basilicum. Een basilicumplantje in je keuken doet dus wonderen. Een heel oud gebruik is om een bosje boerenwormkruid op te hangen. De geur verdrijft niet alleen vliegen, maar ook muizen en mieren. Vroeger werd dit kruid ook gebruikt om huis en haard te beschermen tegen blikseminslag. Bij onweer gooiden ze het gedroogde kruid in de haard om het noodlot af te wenden. Azijn is ook een effectief middel tegen vliegen. Gebruik het op plekken waar je geen vliegen wilt, bijvoorbeeld op het aanrecht, en ze blijven weg.

5. Tea tree olie

Ongedierte heeft een hekel aan de lucht van tea tree olie. Tea tree is een etherische olie die je in de natuurwinkel haalt. Je kan enkele druppeltjes in je afvalbak doen om vliegen te weren. Ikzelf heb een klein spuitflesje met water en tea tree in de keuken staan en daar spuit ik soms mee in het rond om vliegen te weren. Je moet wel uitkijken dat de olie niet je meubels, de lak of verf aantast. Ik zou het effect eerst even testen. Je kunt ook zakdoekjes met enkele druppels tea tree in huis leggen om de geur te verspreiden.

Vliegen komen af op afval en andere viezigheid, maar omdat hygiëne zo voor de hand ligt heb ik hem niet in dit lijstje opgenomen. Dat een schoon en opgeruimd huis minder kans heeft op ongedierte, spreekt vanzelf. Toch is ook dat helaas geen garantie. Succes!

(Visited 299 times, 1 visits today)

3 Reacties

 1. Manuela

  Met het risico dat dit heel gek gevonden wordt…. je kunt die blauwe/groene vliegen prima vertellen waar het raam of de deur is en er naar wijzen waar ze naar buiten moeten. Ik ken meerdere mensen die dit doen, dus ik ben niet in mijn eentje zo raar 🙂

  • janice

   hahahaha leuk !!

  • Esther

   Hoi Manuela,
   Ik heb het er niet als praktische tip bijgezet, maar ik ben net zo ‘raar’ als jij hoor 😉 Klinkt gek he, maar ook ik heb ervaren dat het kan werken om ze simpelweg de deur te wijzen. Al werkt het lang niet altijd helaas.
   Esther

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang leuke tips, nuttig advies en andere Feng Shui nieuwtjes in je mailbox. Deze nieuwsbrief wordt maximaal 8 keer per jaar verstuurd. 

Dank je wel! Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest