Haal meer uit de herfst door je af te stemmen. Vijf tips. 

Haal meer uit de herfst door je af te stemmen. Vijf tips. 

Een trui en een schemerlamp gebruik je in de herfst meer dan in de zomer. Ze helpen je namelijk om je aan te passen op de invloeden van het seizoen: koude en minder licht. Door ons aan te passen, kunnen we ondanks de fratsen van het seizoen gewoon verder leven. Zonder dat we het door hebben, zijn we dus op de veranderingen afgestemd. Word er bewust van en profiteer nog meer van de energie van het jaargetijde. Kijk naar buiten en leer van de natuur. Vijf tips. 

1.Loslaten, net als vallende blaadjes

De sapstromen in de boom trekken zich terug en blaadjes krijgen de kans om prachtige herfstkleuren aan te nemen. Geleidelijk laten de bomen hun bladeren los om zich klaar te maken voor de winter én om alvast plaats te maken voor het nieuwe blad van volgend jaar. Het is een elegant en rustig proces.
Stel dat je een boom bent in de herfst; wat zijn de blaadjes die los gelaten kunnen worden? Waarvan kan je de aandacht langzaam terugtrekken? Hoe maak je ruimte voor nieuwe zaken? Het kunnen ideeën, ambities of gedachten zijn, maar ook spullen die opgeruimd willen worden. Denk aan de zomergarderobe of het tuingereedschap. Of misschien heb je een aspergepan die je nu liever in de schuur zet om ruimte te maken voor een grote snertpan.

2.Afronden

De Kelten vierden rond 31 oktober oud en nieuw, wij noemen dat nu Halloween. Een oogstseizoen was afgerond, dus een nieuw jaar begon. Best logisch als je naar de natuur kijkt. Alle oogst is dan binnen en een nieuwe cyclus van zaaien, ontkiemen, groeien en oogsten kan beginnen. Het is dus een mooie tijd om lopende zaken af te ronden. Wat ligt er nog op je te wachten? Een onafgemaakt fotoboek? Klusjes in huis? De tuin winterklaar maken? Misschien wil je al langer stoppen met die sport of muzieklessen die je volgt? Nu is de tijd om de knoop door te hakken en los te laten zodat je straks in de winter in alle stilte nieuwe ideeën kan laten ontstaan.

Picture

3. Zaden bewaren

Iedereen snapt wat het betekent als je zegt dat je de vruchten plukt van je werk, maar kan je ook zaden winnen? In de natuur laten uitgebloeide bloemen zaden achter die met een beetje geluk de winter overleven en volgend jaar ontkiemen.
Voorbeeld: Misschien heb je afgelopen jaar voor het eerst gekampeerd waarvoor je heel veel spullen hebt gekocht. Het was leuk en het smaakt naar meer. Dat is een belofte, een mogelijkheid dat je volgend jaar nog eens gaat kamperen. Dus je bewaart je kampeerspullen voor een eventuele volgende keer. Je kan ook denken aan nieuwe mensen die je hebt leren kennen of inspiratie die opdeed de afgelopen tijd. Verzamel ideeën alsof het nieuwe zaadjes zijn die onder de juiste omstandigheden kunnen ontkiemen. Schrijf ze bijvoorbeeld op. Je kunt ze daarna rustig wegstoppen voor later. In de winter hoef je er verder geen aandacht aan te besteden.

4. Spelen in de bladeren (chaos)

Schiften, ordenen, opruimen, loslaten en ruimte scheppen, is als je het goed bekijkt een chaotisch proces. Het opruimproces is bedoeld om harmonie, rust en orde te bereiken, maar het creëert altijd eerst rommel en chaos. Chaos is dus onvermijdelijk. Is dat even een bevrijdende gedachte! Rommel mag, als het maar tijdelijk is. Leer van de spelende kinderen die met het grootste plezier in een bladerhoop duiken. Puinhoop en chaos horen er gewoon bij. Omarm het! Zorg dus dat de rommel tijdelijk is en geniet ervan! En vergeet niet, de gevallen bladeren in de natuur, is de humus (dus voeding) voor later.

5. Terugtrekken

Hoe vaak geven we toe aan onszelf door eens lekker bank te hangen of een pyjamadag te houden? Wij mensen zijn geneigd om altijd maar door te gaan, terwijl de natuur z’n energie spaart door zich in de herfst en winter helemaal terug te trekken. Het is toch heerlijk en ook best natuurlijk om soms even minder bereikbaar te zijn en je over te geven het gevoel niets te moeten. Gure herfstdagen nodigen best uit om je lekker thuis op de bank te nestelen met een boek, goede film of als het kan bij de open haard. Voel je niet schuldig, want het is best verstandig om spaarzaam met je energie om te gaan. Geniet ervan en maak het jezelf dus zo comfortabel mogelijk. Leg bijvoorbeeld een decoratieve deken over de armleuning van je bank die je zo kan pakken als je het koud hebt. Stop een mooie vaas vol met je voorraad waxinelichtjes zodat veel sneller een kaarsje aansteekt om het gezellig te maken. Wie een open haard heeft legt voor de winter ook vaak een houtvoorraadje aan. En voor het terugtrekken in je eigen ‘nestje’ is het wel fijn als het lekker warm is, dus onderzoek je huis eens op mogelijkheden om warmte beter vast te houden. Denk aan isolatie of dubbele beglazing.
Oh en vergeet de speculaasjes en warme chocolademelk niet 😉
Foto

Foto: www.freeimages.com
(Visited 52 times, 1 visits today)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang leuke tips, nuttig advies en andere Feng Shui nieuwtjes in je mailbox. Deze nieuwsbrief wordt maximaal 8 keer per jaar verstuurd. 

Dank je wel! Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest