Je huis delen met (vreemde) logés

Je huis delen met (vreemde) logés

5 maatregelen voor een goede balans tussen gastvrijheid en je eigen ruimte

Foto

Vreemde logés in je huis, hoe ga je daarmee om? Het openstellen van je huis is zoiets als het openstellen van jezelf en daarin schuilt het gevaar dat je teveel van jezelf weggeeft of laat overnemen. Een huis is je persoonlijke plek waar je energie opdoet, daarom is het belangrijk om erover na te denken hoe je deze plek kunt delen. Daarom heb ik enkele manieren verzonnen om voor een goede balans te zorgen en toch gastvrij te zijn. 

Je huis openstellen voor gasten tijdens een uitwisselingsprogramma bijvoorbeeld heeft nogal impact op je huis, je gezin en je privacy. We gaan zelf binnenkort ervaren wat dit met ons als bewoners gaat doen als we vier dagen het gastgezin zijn voor een buitenlands stel. We hebben er super veel zin in, en mijn subtiele maatregelen moeten ervoor zorgen dat we niet uitgeput achterblijven zodra we deze mensen hebben uitgezwaaid. 

Eigen plek voor de logés 
Geef je gasten een eigen kamer waarvan ze de deur achter zich dicht kunnen trekken. Voor beide partijen is dat prettig, want zo is duidelijk waar de grens ligt tussen privé- en gezamenlijke ruimtes.

Vriendelijke huisafspraken
Spreek duidelijk met de gasten af waar ze gebruik van mogen maken. Zo hebben wij een kleinere koelkast in de berging staan, waar ze zelf drinken uit mogen pakken bijvoorbeeld. Ze kunnen zichzelf dan redden en hoeven je niet steeds te vragen om iets te drinken. Bovendien hoef jij je niet continue druk te maken of je gasten wellicht ook dorst hebben. Leg eventueel ook uit hoe je koffie of thee maakt en waar de kopjes staan. Een andere tip is om af te spreken om de douche na gebruik droog te maken. Zo is de douche steeds weer fris voor de volgende.

Eigen handdoeken
Om je gasten het gevoel te geven welkom te zijn, is het leuk om de logeerkamer een hotelachtige uitstraling te geven. Zorg voor een mooi opgemaakt bed en regel eigen handdoeken. In ons geval krijgen ze ook een typische Hollandse ansichtkaart die ze eventueel kunnen versturen als ze willen, flesjes water en wat fruit. Oh en de wifi-code wordt ook vast op prijs gesteld, want wie heeft er geen smartphone, tablet of laptop tegenwoordig.

Privé
De één heeft meer behoefte aan een eigen ruimte dan de ander, maar zorg dat je zelf ook een ruimte hebt waar je even geen gasten zult tegenkomen. Houd bijvoorbeeld de deur van je slaapkamer gesloten, zodat je daar even de boel de boel kan laten. Bouw eventueel ook momenten in dat je jezelf even afzondert van de groep, als je daar behoefte aan hebt. Je krijgt dan de kans om even weer op te laden.

Doe alsof je thuis bent…of toch maar liever niet
Zodra je tegen gasten zegt, doe als of je thuis bent, dan kan je ze natuurlijk op alle plekken in je huis verwachten. Het kost je veel minder energie om op sommige punten enigszins zelf de controle te houden. Doe dat bijvoorbeeld in de keuken en bij eetmomenten. Plan de maaltijden en verzorg die zelf. Je weet dan precies hoeveel er op gaat en hoeveel tijd het kost om alles ook weer op te ruimen.

Of deze aanpak in de praktijk ook gaat werken, gaan we nog ervaren, maar wij gaan hoe dan ook volop genieten van het bijzondere bezoek.
(Visited 40 times, 1 visits today)

2 Reacties

  1. Cynthia

    Leuk stukje weer Esther! Ik zal het onthouden voor als ik het eens nodig heb! 🙂 groetjes, Cynthia

  2. eef

    goede tips !

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang leuke tips, nuttig advies en andere Feng Shui nieuwtjes in je mailbox. Deze nieuwsbrief wordt maximaal 8 keer per jaar verstuurd. 

Dank je wel! Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest