Ontdek je persoonlijke Feng Shui kleur

Ontdek je persoonlijke Feng Shui kleur

Geel. Een vreselijke kleur vond ik. Het was dus even balen toen geel mijn Feng Shui kleur bleek te zijn. Het deed me denken aan vergeelde overhemden of hoe bleek mijn gelaat wordt als ik een geel T-shirt draag. Nu weet ik dat het daar niet om gaat. Het gaat om de kracht die in een kleur verborgen ligt. Geel kan bijvoorbeeld vrolijk stemmen of de boel een beetje ophalen. Ontdek ook jouw Feng Shui kleur en er gaat een wereld voor je open.

 

Gebruiksaanwijzing

De genoemde kleuren vertegenwoordigen alle tinten binnen die kleurschakering. Roze is een tint van rood en beige is een tint van geel. Dus zie het niet te zwart wit, want je kan er alle kanten mee op. Het is ook niet nodig om jouw kleur ineens extreem veel toe te passen. Voor je het weet heb je teveel van het goede. Teveel rood geeft druk(te) en teveel zwart maakt somber. Overigens is niets verkeerd, ook niet als je kleuren volledig buitensluit. Het kan wel interessant zijn om te onderzoeken wat dat betekent. Experimenteer eens wat met kleur en ontdek wat het met je doet. Hoe dan ook, zoek naar een juiste balans voor jezelf.

Welk type ben jij?

Om te weten wat jouw kleur is, moet je weten welk element bij jou hoort. Daarvoor moeten we even een uitstapje maken naar een oeroude astrologievorm die in Feng Shui wordt gebruikt om een advies persoonlijk en passend te kunnen maken. Die methode heet Nine Star Ki en het werkt op basis van je geboortedatum, vandaar dat je bij de onderstaande kleuren even op zoek moet naar jouw geboortejaar.

LET OP: Geboren voor 20 februari?

Het Chinese Nieuwjaar valt altijd ergens in januari of februari van onze kalender. Ben je voor dat Chinese Nieuwjaar geboren, dan val je onder het jaar daarvoor. Bijvoorbeeld: Het Chinese Nieuwjaar in 1976 was op 31 januari. Ben je geboren op 19 januari 1976, reken dan met het jaar 1975. Klik hier voor een overzicht waarop je kan zien wanneer de Chinese jaren begonnen.

Kleur: Blauw en zwart
Element: Water
(Geboortejaar: 1936, ‘45, ‘54, ‘63, ‘72, ‘81, ’90, ’99, 2008)

Blauw is de kleur van het water. Wie denkt aan de zee of een kabbelend beekje, denkt waarschijnlijk ook aan ontspanning. Blauw is een kleur die de gemoederen wat tempert en je tot inkeer brengt. Zwart doet in feite hetzelfde. Officieel is zwart geen kleur, omdat het geen licht weerkaatst maar absorbeert. In feite is dat net zo bijzonder als het element water, waarin je dingen kan oplossen. Water wordt geassocieerd met het gevoelsleven en rust. Met name blauw is een inspirerende kleur. Zwart (met mate) en blauw zijn zeer geschikt voor de badkamer. Hoewel je zou denken dat het kalmerende effect van deze kleuren ook fijn is in een slaapkamer, is dat niet helemaal het geval. Teveel blauw in de slaapkamer overspoelt je als het ware. Dromen doe je in je slaap, je wilt niet ook in een droomwereld wakker worden. Verwarrend 😉

Kleur: Groen
Element: Hout
(Geboortejaar: 1933, ’34, ’42,’43, ’51, ’52, ’60, ’61, ’69, ’70, ’78, ’79, ’87, ’88, ’96, ‘97, 2005, 2006, 2014, 2015) 

Groen is de kleur van de natuur. Het wonder van het leven ligt verborgen in de natuur waarin alles vanzelf groeit en vermeerdert. Groen staat voor levensenergie, bezieling en groei. Net als dat planten in huis leven brengen, geeft groen in je interieur ook veel positieve, maar toch kalme energie. Bezieling is als de innerlijke drang van een zaadje dat tot volle wasdom wil komen. Daarom is groen ook de kleur van verlangen, daadkracht en avontuur. Groen is een goede kleur voor de eetkamer bijvoorbeeld, waar de familie vaak samen zit. Groen schept een vriendelijke, betrouwbare en conflictloze omgeving.

Kleur: Rood
Element: Vuur
(Geboortejaar: 1937, ’46, ’55, ’64, ’73, ’82, ’91, 2000, 2009)

Picture

Rood is een immens krachtige kleur met heel veel energie. Draag veel rood en je weet zeker dat je aandacht krijgt. Rood associëren we met vuur en vuur is een krachtig element. Vuur trekt altijd de aandacht, maar kan bijvoorbeeld ook dieren op afstand houden. Het trekt aan en stoot af. We willen de warmte, maar kom je te dichtbij, dan verbrand je je. Niet te vergeten, rood is natuurlijk ook de kleur van de liefde en de passie. Rood is een kleur waarbij de balans al snel doorschiet. Zo is een rood hartje nog lief, maar het ‘rode licht’ heeft alweer een heel andere betekenis. Voorzichtigheid is dus geboden wanneer rood in het interieur wordt gebruikt. Rood kan de warmte brengen die ontbreekt, maar voor je het weet is het heel dominant aanwezig. Een knapperend haardvuurtje vinden we fijn, een bosbrand is bedreigend.

Kleur: Geel en aardetinten
Element: Aarde
(Geboortejaar: 1938, ’41, ’44, ’47, ’50, ’53, ’56, ’59, ’62, ’65, ’68, ’71, ’74, ’77, ’80, ’83, ’86, ’89, ‘92, ’95, ’98, 2001, 2004, 2007, 2010, 2013) 

Geel zand, geel zonlicht, gele herfstbladeren, zonnebloemen, enzovoort. Geel is naast groen een kleur die best veel in de natuur voorkomt, helemaal in de nazomer en herfst. De kleur geel kan je zoals gezegd heel breed interpreteren, want bruin en beige vallen min of meer in dezelfde categorie. Dat komt omdat het aardekleuren zijn. Onze bodem kan ook zoveel verschillende kleuren hebben. Denk aan witte stranden of zware kleigrond. Aarde is hoe dan ook ons fundament. Het zorgt voor een stevige basis en balans. Geel en aardetinten zetten je beide voeten weer op aarde. Geel is heel goed toepasbaar in de keuken. Geel is minder geschikt voor de badkamer.

Kleur: Wit en zachte pasteltinten
Element: Metaal
(Geboortejaar: 1939, ’40, ’48, ’49, ’57, ’58, ‘66, ’67, ’75, ’76, ’84, ’85, ’93, ’94, 2002, 2003, 2011, 2012)

Picture

Wit is de kleur van het element metaal. Wit maakt een ruimte licht en ruimtelijk. Het geeft helderheid, maar een huis vol strakke witte muren kan ook wat streng overkomen. Zakelijk of afstandelijk. Door wit naast andere kleuren te gebruiken, kan je soms de balans herstellen. In een ver verleden leerde ik de truc van het toevoegen van wit bij het aankleden van etalagepoppen. Als een kledingcombinatie niet zo goed overkwam, zorgden we voor een wit bloesje of boordje. Wit mengt ook goed met andere kleuren en daarom zijn de zachte pasteltinten ook metaal-tinten. Wit is bovendien een spirituele kleur die staat voor zuiverheid en een open geest.Het is natuurlijk leuk om je te houden aan de modekleur, maar het zou zonde zijn om ons daartoe te beperken. Als je nog vragen hebt over ‘jouw’ kleur of over kleurgebruik, laat dat dan weten in een reactie of een mail.
(Visited 6.231 times, 1 visits today)

1 Reactie

  1. perla

    ik ben 1954 geboren ik slaap in een kamer op het zuiden heeft u raad voor mij, mijn keuken in het zuidwest. welke kleur en meer info hier over, alvast bedankt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang leuke tips, nuttig advies en andere Feng Shui nieuwtjes in je mailbox. Deze nieuwsbrief wordt maximaal 8 keer per jaar verstuurd. 

Dank je wel! Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest