Saai, betrouwbaar en meer over het element aarde. (Dag van de Aarde 22 april)

Saai, betrouwbaar en meer over het element aarde. (Dag van de Aarde 22 april)

“Eigenlijk is de aarde een heel luxe ruimteschip, he mam?”, merkt m’n zoon zomaar op. Kinderen hebben het soms zo helder voor de geest! Deze kinderlogica legde mij in één klap bloot hoe waardevol onze planeet is. Woensdag 22 april is het Dag van de Aarde. Aarde is één van de vijf elementen waarmee we in Feng Shui werken. Daarom extra aandacht voor dit element dit keer. Lees verder om kennis te maken met het element aarde en wat dit voor je doet.

Zoals gezegd gebruiken we vijf elementen, namelijk water, hout, vuur, aarde en metaal. Deze vijf vertegenwoordigen alles wat er op aarde is en ze hebben elk hun eigen karaktertrekken en eigenschappen. Aan de hand van moeder aarde, maken we duidelijk waar het element aarde voor staat en wat dit voor jou en je huis betekent.

Saai maar betrouwbaar

De aarde is zoiets basaals dat we er over het algemeen niet dagelijks bij stil staan dat we leven op een grote bal die zweeft in de ruimte. Het is een gegeven dat we accepteren en waarop we blind kunnen vertrouwen. Dat geldt ook voor de bodem waarop we leven. Van het zand maken we bakstenen om mee te bouwen en we vinden het vanzelfsprekend dat de aarde voedingsbodem is voor ons voedsel en het groen in onze omgeving.

Ongerepte schoonheid

Alles is maakbaar tegenwoordig en toch blijft er een hang bestaan naar puurheid, het oergevoel. De mooiste plekken op aarde zijn die van ongerepte natuur. Diepe valleien met krachtige watervallen of hoge bergen met ontzagwekkende rotspartijen of denk aan een ruwe kustlijn met steile kliffen. Waar de natuur nog authentiek is, ervaren we een bepaalde rust en schoonheid. Het is goed zoals het is, er hoeft niets meer aan gedaan te worden. De eeuwigheid heeft het landschap geduldig gevormd zoals het nu is en dat is altijd in balans. Daar hoeft geen mens aan te pas te komen.

Gelijkmatig en krachtig

Zonder zwaartekracht, zouden we niet op deze planeet kunnen leven. Die bijzondere kracht houdt ons letterlijk met beide voeten aan de grond. Het zijn ook die krachten die ervoor zorgen dat onze plek ten opzichte van andere planeten in het heelal hetzelfde blijft. Gelijkmatig dansen de planeten op een constante snelheid om elkaar heen. De rotatie van de aarde bezorgt ons het ritme van dag en nacht waar we de klok op gelijk kunnen zetten. Deze routine vergt echter een immense kracht die ons verbeeldingsvermogen volkomen te boven gaat.

Aarde in kernwoorden gevat

Termen die het element aarde beschrijven zijn: vanzelfsprekend, saai, betrouwbaar, je kan erop bouwen, creatief, vasthoudend, koppig, eigenwijs, gelijkmatig, innerlijke kracht, doorzettingsvermogen, conservatief, stabiel, ruwe bolster – blanke pit, puur, authentiek, geduldig, traag, ongerept, ruw, oer, wijs.

Het belang van aarde in je huis

Het element aarde dient net als de andere vier elementen in een bepaalde mate in je huis aanwezig te zijn. Dit element zorgt er voor dat je met beide benen op de grond blijft staan en dat je een stabiel en gezond leven leidt. Het gaat als het ware over het toneel waarop jouw leven zich afspeelt, maar ook over jouw gezondheid, voeding, relaties en wijsheid. Wanneer dit element te weinig of te veel aanwezig is, kan je daar last van hebben. Zo kan het element ook ondermijnd worden door andere elementen. Te veel water bijvoorbeeld, maakt van aarde modder.

Waar kan je op letten in je huis?

Het vergt nogal wat kennis van Feng Shui om het element goed in je huis te herkennen en te beoordelen, maar er zijn wel enkele standaard zaken waar je op kan letten. Denk aan de veiligheid bijvoorbeeld. Kan je beschut zitten in je eigen huis en hoe veilig voel je je thuis? Hoe is het met de structuur gesteld, hebben de spulletje een vaste plek? Is je huis degelijk en duurzaam? Werkt alles gesmeerd? Verder kan je letten op materialen, vormen en kleuren. De aardekleuren zijn terracotta, beige en geel. De aarde vorm is vierkant en het aardemateriaal is (bak)steen, maar ook de stoffering van je huis. Het is niet te zeggen wanneer het element in balans is, dat is afhankelijk van allerlei factoren. Ga daarom ook niet zomaar aan de haal in je huis, voel gewoon even wat goed is voor jou.

Ben jij een aarde type?

De genoemde karaktereigenschappen horen bij het element, maar kunnen ook op jou slaan als jij een aardetype bent. Met de Feng Shui astrologie (Nine Star Ki) kunnen we via je geboortedatum bepalen welk element jij bent. Ben je geboren na het Chinese Nieuwjaar (grofweg ná 20 februari) in één van de jaren: 1938, ’41, ’44, ’47, ’50, ’53, ’56, ’59, ’62, ’65, ’68, ’71, ’74, ’77, ’80, ’83, ’86, ’89, ‘92, ’95, ’98, 2001, 2004, 2007, 2010, 2013 ? Dan ben je een aardetype. Dan is het element aarde voor jou nét iets belangrijker dan voor een ander. Ben je géén aardetype, dan val je onder één van de andere vier elementen. Misschien dat ik daar ook nog eens een blog over schrijf.

Meer weten? Schroom niet om je vraag te stellen via info@feng-shui.nl

(Visited 192 times, 1 visits today)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang leuke tips, nuttig advies en andere Feng Shui nieuwtjes in je mailbox. Deze nieuwsbrief wordt maximaal 8 keer per jaar verstuurd. 

Dank je wel! Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest