Vijf verkooptips voor de Open Huizen Dag

Vijf verkooptips voor de Open Huizen Dag

Aanstaande zaterdag 28 maart is het open huizen dag waarop verkopers van hun huis de deuren openstellen voor kijkers. Tijd dus voor enkele Feng Shui tips om je huis te verkopen. Meestal zet je Feng Shui in om je huis prettiger te maken voor jezelf, maar in dit geval kan je het ook toepassen om het de kijkers meer naar hun zin te maken.

De tips die volgens zijn vrij algemeen te noemen en voor iedereen geldig. Voor een advies op maat is minimaal een Feng Shui analyse van de plattegrond nodig of een bezoek aan huis. Je kan in elk geval alvast een begin maken met onderstaande tips om de vijf elementen in je huis in balans te brengen.

Vijf elementen

Van nature hebben we allemaal een voorkeur voor één of misschien twee van de elementen. Zogenaamde watertypes houden eerder van een modern huis met creatieve vormen en grote ramen dan de aardetypes. Een aardetype woont bijvoorbeeld liever in een traditioneel huis. Die voorkeuren vind je ook terug binnenshuis, maar wat jij fijn vindt, hoeft je kijker nog niet als prettig te ervaren. Dus door de vijf elementen weer met elkaar in balans te brengen in je huis, neem je als het ware zelf al een beetje afstand. Voor elk element beschrijf ik wat je kan doen.

Zorg voor beweging (Water)

Werken met Feng Shui is werken met energie en die energie wil stromen. Een huis met een goede doorstroming, creëert beweging en flow dat ook te voelen is als positiviteit. Bedompte, donkere en muffe ruimtes laten energie stilstaan net zoals het water in een stinkende poel. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede doorstroming van de energie in je huis, wat je bijvoorbeeld ook kan zien als een logische loop in je huis. Deuren willen helemaal open kunnen zwaaien, drempels mogen niet loszitten, de kapstok moet niet zo vol hangen dat het de gang blokkeert en de trap moet vrij zijn van obstakels.  Verwelkom de positieve energie bij je voordeur door te zorgen voor een schone, opgeruimde en vriendelijke entree en hal. Zet eventueel een bloemetje bij de voordeur of doe als het donker is een lampje aan. Ruim muffe en donkere plekken op en zorg er voor meer licht als het te donker is. Geef zo de energie van je huis een boost.

Een tip die niet van mezelf komt maar van Nina Elshof van de Feng SHui academie is om gele violen voor de voordeur te zetten als symbool voor een nieuwe start. 

Leef!  (Hout)

Zorg voor een positieve sfeer in je huis. Het element hout gaat over levensenergie, dus hoeveel levenskracht en vreugde ervaar je in jouw huis? Zorg ervoor dat je huis je levenslust geeft en dat het een plek is waar je kan genieten. Je hebt dat nodig om de vruchten van het leven te kunnen plukken. Dat kan je symbolisch kracht bijzetten door letterlijk een gevulde fruitschaal op tafel te zetten. Zorg verder voor veel (zon)licht en gezonde planten. In het geval van de verkoop van je huis is het belangrijk om dode of verwaarloosde planten te verwijderen.

Omdat hout gaat over het leven, mag je best zien dat er in dit huis geleefd wordt. Rommel is daarentegen wat anders. Het is bijvoorbeeld niet erg als er wat kinderschoenen bij de deur van de bijkeuken staan, dit geeft ook aan hoe handig die extra achterdeur is! En om de vrolijkheid in huis wat luister bij te zetten, is het geen slecht idee om zacht wat fijne muziek op te zetten. Zet voor de komst van je kijkers even alle deuren en ramen open, zet de muziek wat harder en zing ongegeneerd mee. Sfeer, zowel negatief als positief overigens, heeft de neiging om nog even te blijven hangen. Maak daar gebruik van.

Decoreer je huis (Vuur)

Dit is het element van expressie, passie en aandacht. Hoe weet je de aandacht van kopers te trekken en vast te houden? Doe hier en daar een kaarsje aan voor een subtiel effect als de kijkers komen. Niet overdrijven, want het is geen date. Houd de sfeer wel zakelijk. Je kan door het inzetten van het element vuur een warme sfeer creëren die ongetwijfeld een indruk bij de kijkers achterlaat. Misschien ben je niet zelf bij het bezoek en laat je daarom liever geen kaarsjes branden. Gelukkig kan je met vrolijke kunst of met een weelderige bos bloemen ook meer vuur in huis halen. Tegenwoordig zie je ook overal van die decoratieve harten die je aan keukendeurtjes of voor het raam kan hangen. Het is het symbool van de liefde en het suggereert en stimuleert een liefdevolle omgeving. Leef je uit en inspireer met je decoraties je potentiële koper hoe hij zich straks creatief kan uitleven in dit huis.

Je huis als holletje (Aarde)

Veiligheid is een belangrijke factor waar mensen altijd op letten al is het onbewust. Mensen zoeken een veilige omgeving waar ze zich terug kunnen trekken. Het is onderzocht dat mensen graag ongezien thuis willen zijn en tegelijkertijd uitzicht willen hebben op de buitenwereld. Net als een dier dat zich veilig achterin z’n donkere hol terugtrekt, maar nog wel het gevaar kan zien naderen. Dus hoe zit het met de inkijk en het uitzicht van je huis? Kan je daar misschien wat aan doen? Haal bijvoorbeeld een grote plant van de vensterbank of zet er juist één bij. Open je vitrage of doe het juist dicht. Een andere aarde-tip is om er voor te zorgen dat alles feilloos werkt en maak de dingen zo degelijk mogelijk. Een deurklink moet goed vast zitten en een deur moet bijvoorbeeld niet piepen. Aarde is het element van veiligheid, degelijkheid en comfort.

Wel een appeltaart, geen hondengeur (Metaal)

Ja daar is hij weer, de tip om een appeltaart te bakken. Niet omdat hij zo lekker is, maar vanwege de geur. Geuren, maar ook geluiden horen bij het element metaal. Het zijn juist dit soort subtiele prikkels die een groot effect kunnen hebben. Mensen met een hondenallergie kunnen zomaar afhaken wanneer ze een vrolijke viervoeter ruiken bijvoorbeeld. Geurtjes kan je verdrijven door grondig te luchten of bijvoorbeeld een geurvreter te gebruiken zoals zuiveringszout. Zuiveringszout is relatief goedkoop en te koop bij de toko en soms bij de supermarkt. Strooi wat zuiveringszout op de bodem van je prullenbak of bijvoorbeeld op de bodem van de kattenbak. Je kan ook werken met (pure) etherische oliën die verkrijgbaar zijn in allerlei geuren. Kies voor dit doel een neutrale geur zodat de het voor iedereen aangenaam is. Je kan zo’n geurtje branden in een daarvoor geschikte oliebrander, maar doe het uit als de geur te sterk aanwezig is.
Rust, reinheid en regelmaat horen ook bij het element metaal. Zorg dat je inrichting rust uitstraalt en dat alles schoon is en opgeruimd. Een lekker frist huis nodigt uit. Een te strak en opgeruimd huis, laat je op de tenen lopen. Denk hierbij nog even aan de tip bij hout, dat je best mag zien dat er geleefd wordt in dit huis.

 

Hopelijk dragen deze tips bij aan een succesvolle verkoop van je huis. Vergeet niet ook zelf bewust je huis los te laten zodat een ander voelt dat deze ruimte graag opnieuw ingenomen wil worden. Verzin voor jezelf een ritueeltje om afscheid van je huis te nemen en te bedanken voor de tijd dat je er gewoond hebt. Zie het als een manier om jezelf ervan te overtuigen dat het klaar is en dat je verder wilt. Jouw houding en intenties spelen een grote rol bij de verkoop van je huis. Heel veel succes en plezier met de verkoop van je huis en de Open Huizen Dag.

(Fotoverantwoording: Bon NVM)

 

(Visited 126 times, 1 visits today)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang leuke tips, nuttig advies en andere Feng Shui nieuwtjes in je mailbox. Deze nieuwsbrief wordt maximaal 8 keer per jaar verstuurd. 

Dank je wel! Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest