Vrede huist in de mensen zelf. Zeven Feng Shui tips.

Vrede huist in de mensen zelf. Zeven Feng Shui tips.

Vrede huist in de mensen zelf. Dat zullen we bijna vergeten nu we zoveel wreedheden in de media zien verschijnen. In het kader van Wereld Vrede Dag op 21 september lees je hier zeven tips voor meer vrede in huis. We zien je huis als metafoor van jezelf en een betere wereld begint bij jezelf, nietwaar? 

De bekende auteur Deepak Chopra herhaalt de woorden “I am peace” in één van z’n meditaties. Met de deze woorden probeert hij de deelnemers ervan te doordringen dat vrede een innerlijke staat is. Feng Shui kan je helpen om de vrede in jezelf te vinden. Daarom zeven tips voor meer vrede in je huis.

 

4083280.jpg

1.Ben jezelf

Het is misschien wel het moeilijkste dat er is; jezelf zijn. Door ECHT jezelf te zijn, heb je vrede met jezelf en dat is het startpunt voor vrede in je omgeving. En zoals de quote op de foto zegt; vrede in je huis is vrede in de wereld. Dus rijst de vraag of je huis je thuis is en of je echt kan ontspannen en volkomen jezelf kan zijn. Moet je jezelf inhouden omdat je huis erg gehorig is of is er eigenlijk geen ruimte voor jezelf in dit huis? Onderzoek de mogelijkheden hoe je optimaal jezelf kan zijn. Maak eventueel een moodboard met foto’s uit magazines of van internet dat helemaal over jou gaat, over wie jij werkelijk bent. Dat helpt om jezelf wat kracht bij te zetten.

Picture

2. Vrede ontstaat door verbinding

Ik zag een spreuk op internet die ik voor het gemak maar even vertaal: ‘wees jezelf, zoek contact en deel’. Bij bovenstaande tip hebben we het al over onszelf gehad, dus voor het contact en om te delen is verbinding nodig. Hoe toegankelijk is je huis voor anderen? Misschien isoleer je jezelf wel ongemerkt door de gordijnen gesloten te houden of omdat de bel het niet doet. Laat je huis letterlijk aansluiten op de wereld om je heen, je huis is geen eiland. Je hebt een voordeur, een brievenbus, een deurbel, misschien een voortuin en in Nederland heb je ongetwijfeld ook buren. Door contact met je omgeving kan je beter delen, maar ook beter ontvangen.

3. Innerlijke rust

Maak korte metten met frustraties. Kijk daarom eens om je heen wat je allemaal frustreert in huis. Maak een lijst van je belangrijkste frustraties en maak afspraken met jezelf om ze op te lossen. Werk je berg was weg, plak dat gescheurde behang vast, smeer dat piepende scharnier, hang dat scheve deurtje recht, ruim op, hang de dingen op die nog aan de muur moeten etcetera. Een huis dat af is, geeft veel meer rust en vrede. Kom je er nou niet uit alleen, vraag dan om hulp. Over het algemeen vinden mensen het fijn om te kunnen helpen en dat geeft jou weer een reden om weer eens iets terug te geven.

4. Bescherm jezelf, stel grenzen

Aansluiting zoeken bij je omgeving betekent niet dat de deur altijd wagenwijd openstaat en dat je deur wordt platgelopen. Het blijft van groot belang dat je de eerste tip in gedachte blijft houden, namelijk dat je thuis jezelf moet kunnen zijn. Bij ons komen buurtkinderen bijvoorbeeld achterom en dat is gezellig, op een rustige zondagochtend zit de poort op slot zodat wij nog even in pyjama kunnen rondlopen.
Het betekent ook dat je de vrede in huis niet laat verstoren door invloeden van buitenaf. Denk aan de nieuwsbeelden van tegenwoordig die je de stuipen op het lijf jagen. Waarom zou je dit in je leven toelaten? Het betekent niet dat je leed van buiten moet ontkennen, maar het hoeft niet jouw leed te worden. Het sleutelwoord is discipline. Want zonder discipline zijn ook de frustraties van punt drie zo weer terug in je huis. Discipline betekent ook het vasthouden aan je idee of besluit, in dit geval om in vrede te leven. Discipline betekent niet jezelf verstrikken in een eigen verzonnen regime, maar het gehoor geven aan je innerlijke wil! Discipline is een keuze. Daarin ligt vrijheid en vrede verborgen.

5. Vergeef

Het werkt bevrijdend om los te laten wat je niet kan controleren. Koester geen wrok of haat, want jouw leven wordt daar niet beter van. Vergeef. Vergeven is iets dat je voor jezelf doet en eigenlijk hoef je het niet eens uit te spreken naar de ander. Je besluit als het ware om je er niet meer druk over te maken. Een bevrijding! Het is een detox voor je geest en hele wezen. Zet dit proces kracht bij door ook je huis te detoxen (ontgiften dus). Wees eens alert op rottende plekken in je huis. Denk aan schimmel in de badkamer, vieze vissenkom of troebel water in de vaas, beschimmeld brood of voedsel in de koelkast. Sta ook eens stil bij de chemische middeltjes en het gif dat je in huis bewaart. Ik vond een hele tijd geleden een bus gootsteenontstopper waarvan de fles aan de buitenkant geoxideerd was. Dat kon niet gezond zijn! Nu weet ik dat je met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals zout en azijn ook veel kan oplossen in huis. Vergeet na het detoxen van je huis, niet om jezelf te verwennen. Maak het gezellig met bloemen, vrolijke geurtjes en kaarslicht bijvoorbeeld. Een weldaad voor de geest!

Picture

6. Accepteer

In welke situatie je ook verkeert en hoe groot de chaos ook is, het helpt om het gewoon te accepteren zoals het is. Vaak willen we weten waarom, waarvoor of waardoor, maar het brengt veel rust om het antwoord op deze vragen simpelweg niet te hoeven weten. Je bent waar je bent, woont waar je woont, het ziet eruit zoals het eruitziet. Het accepteren betekent niet dat je geen wensen mag hebben. Het betekent ook niet dat je niet voor verandering kan kiezen, accepteren betekent stoppen met vechten tegen situaties zoals ze zijn. Het helpt om soms hardop te zeggen: “Het is zoals het is”.

7. Dankbaarheid

Na het accepteren kan je nog een stap verder gaan door dankbaar te zijn voor wat er is. Waar je ook woont en hoe je ook woont, kijk eens waarvoor je echt dankbaarheid voelt. Het gevoel van intense dankbaarheid is verbonden met termen als geluk, vrijheid en vrede. Dus tel je zegeningen. Het klinkt raar, maar zelfs voor de gebreken van je huis kan je dankbaar zijn. Niets is perfect! Of anders gezegd, alles is perfect zoals het is. Het is maar hoe je het bekijkt. Een tochtend raam bijvoorbeeld laat je de ‘perfecte imperfectie’ van dingen ervaren en door de koude tocht leer je de warmte van je huis waarderen. Snap je? 😉 Tot slot nog één spreuk (internet staat vol met spreuken over vrede) die in één zin prachtig laat zien dat vrede altijd onderhoud nodig heeft: “Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg” 
(Mahatma Ghandi).
(Visited 281 times, 1 visits today)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang leuke tips, nuttig advies en andere Feng Shui nieuwtjes in je mailbox. Deze nieuwsbrief wordt maximaal 8 keer per jaar verstuurd. 

Dank je wel! Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest