Wat bezoek van jou denkt nog voordat het aanbelt

Wat bezoek van jou denkt nog voordat het aanbelt

Vijf tips om je bewust te worden van wat jouw huis uitstraalt

FotoBron: www.freeimages.com

Bij sommige huizen bel je liever niet aan. Krakende tuinhekjes, blaffende honden, grote prikbomen langs het tuinpad en scheve grindtegels maakten vroeger grote indruk op mij als kinderpostzegelverkoopster. Maar ook dat ene sprookjeshuis met koningsblauwe glimmende kozijnen, roze rozen en een idyllische poortje herinner ik me goed. Een kleine vriendelijke grijze vrouw deed open, precies zoals ik had verwacht. Tja, bewust of onbewust is bij de aanblik van een huis een oordeel zo geveld. Welke indruk maakt jouw huis aan de buitenkant? Vijf tips om je daar bewust van te worden. 

Noem het een oordeel of een verwachting die wordt gecreëerd bij het zien van een huis, maar we kunnen er niet omheen dat het uiterlijk iets met ons doet. We moeten voorzichtig zijn met het plakken van etiketjes, maar gewild of ongewild geeft een huis op z’n minst een subtiel signaal af van hoe de bewoners zijn. Als we in stereotypes denken is het beter te begrijpen wellicht, want wie verwacht in een kraakpand een statige heer in driedelig grijs?

Dus welke verwachting schept jouw huis van wie jij bent? Probeer de entree van je huis eens met vreemde ogen te bekijken, al lijkt dat onmogelijk. Hoe tevreden ben jezelf met wat je ziet? Goed of fout bestaat niet, het gaat erom dat het klopt met wie je werkelijk bent.

1.Bereikbaarheid
Behalve de uitstraling van de wijk, het karakter van de huizen en het uiterlijk van de straat, is het ook belangrijk hoe je bereikbaar bent. Soms lijken straten zo op elkaar dat bezoekers in verwarring in de verkeerde straat bij jouw huisnummer aanbellen. Of een straat is zo ingericht dat de voordeuren van rijtjeshuizen alleen te voet bereikbaar en dat je aan de achterzijde moet parkeren. Of bezoekers rijden zich vast omdat er paaltjes blijken te staan of omdat het door éénrichtingsverkeer een doolhof is geworden. Niemand zal je dergelijke zaken persoonlijk aanrekenen, maar het heeft wel invloed op het gemoed waarmee je gast straks aanbelt.

Hetzelfde geldt voor de zichtbaarheid van je huisnummer. Zorg dat het zichtbaar is en dat er geen verwarring over kan bestaan. Vooral bij appartementencomplexen of studentenhuizen kan het soms een puzzel zijn om uit te vinden waar je nou moet aanbellen. 

FotoKlimroos ‘verzacht’ een hoek.

2. Begroeiing
Groen om je huis geeft een veilig gevoel. Alleen maakt het wel uit wat de kwaliteit hiervan is. De lijn tussen sprookjesachtig of spookachtig kan erg dun zijn. Een gevel die begroeid is met klimop kan erg mooi zijn, maar kan ook woekeren en vreten aan je huis. Mensen moeten niet het gevoel hebben dat ze met het kapmes naar je voordeur moeten lopen of dat ze naar het zaklampje aan hun sleutelbos grijpen om hun weg te zoeken bij schemer. Verzorgde bomen, planten of bloemen om het huis stemmen vrolijk en bovendien kan je groen gebruiken voor meer privacy. Het groen kleed je huis als het ware aan en als je dat op een juiste manier doet, geeft dat je huis juist een opener en vriendelijker karakter. Speel met deze balans totdat je de juiste balans gevonden hebt.

3. Staat van onderhoud
Kozijnen met een verouderde matte verflaag dat al flink aan het afbladderen is, of een kapot raampje dat vervangen is door een houten plaat; het ziet er niet aantrekkelijk uit. Of je wilt of niet, het doet iets met de verwachting van degene die straks opendoet. Hoe verzorgd of vrolijk zal hij of zij zijn? Andersom werkt het ook. Bij een huis dat perfectie uitstraalt met een strakke tuin, glimmende ramen en kozijnen, een schoongeveegd tuinpad en bovendien een uitgebreid naambordje aan de muur verwacht je stiekem ook een type dat houdt van perfectie.

4. Tuinpad
Of je nou drie of dertig meter naar de voordeur moet lopen, je moet altijd een stukje te voet afleggen. Deze meters dragen bij aan de verwachting die visite van jou als bewoner opbouwt. Dat geldt vooral voor de meters op je eigen kavel overigens of je eigen portiek. Hoe ligt het er bij? Hoeveel hindernissen moesten ze nemen om bij de bel te komen? Denk aan scheve tegels, afgewaaid blad (of erger…straatvuil) of waterplassen. Kan je met schone voeten bij je deur komen en hoe is het voor vrouwen op hakken? Allemaal subtiele zaken die bijdragen aan de eerste indruk van jou.

In de meest ideale situatie heb je een vrolijk kronkelend tuinpad naar je voordeur dat doet denken aan een kabbelend beekje. Vooral in Nederland is dit helaas bijna nooit het geval. Dus heb je geen tuinpad, en laat staan een kronkelend tuinpad, kijk dan in elk geval hoe het pad of straatje voor de voordeur erbij ligt. Ongeacht of het van jezelf is, van de gemeente of dat het een gezamenlijke opgang is.

5. Geluid en geur
Eenmaal voor de voordeur hoor je misschien spelende kinderen of blaffende honden? Soms kan je huisdieren ruiken, maar ook etensluchtjes kunnen tot je doordringen. Het hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren of je dit al dan niet aangenaam vindt. Misschien stelt het je gerust dat deze mensen net als jij van dieren houden, maar misschien ben je wel doodsbang voor honden. Het geluid van de deurbel mogen we natuurlijk niet overslaan in deze blog. Soms komt de keiharde zoem of de uitgebreide dingdong als een volkomen verrassing uit de hoek. Of je hoort helemaal niets zodat je na een tijdje wachten toch maar nog eens drukt omdat voor een voordeur staan zonder te bellen ook zo ongemakkelijk voelt. Voor je het weet maak jij ineens onbedoeld een ongeduldige indruk op de bewoners. Want zij weten niet hoe hun eigen deurbel klinkt als je buiten staat, want wanneer bel je nou bij je eigen huis aan…

Dus tenzij je graag een statement maakt met een enorme gong, kan je beter zorgen voor een neutraal klinkende deurbel. Luister maar eens naar de deurbelgeluiden op deze link. Wie verwacht jij bij welk geluid en welke past het best bij jou? 

Er zijn veel meer zaken waar je op kan letten, maar met deze vijf tips kan je zelf al behoorlijk bewust worden van wat je huis uitstraalt. Veel succes! 


(Visited 166 times, 1 visits today)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang leuke tips, nuttig advies en andere Feng Shui nieuwtjes in je mailbox. Deze nieuwsbrief wordt maximaal 8 keer per jaar verstuurd. 

Dank je wel! Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest